Podstrony
- Strona startowa
- Christian Apocrypha and Early Christian Literature. Transl. By James
- James L. Larson Reforming the North; The Kingdoms and Churches of Scandinavia, 1520 1545 (2010)
- James Wallance Bill Gates i jego imperium Micr
- ÂŚwietlisty Kamień 01 Nefer Milczek Jacq Christian
- Alfred Szklarski Tomek w Krainie Kangurow (2)
- Tolkien J.R.R powrot krola
- Dav
- MySQL PHP Database Applications
- Salvatore Robert Gwiezdne Wojny Wektor Pierwszy
- Bear Greg Wiecznosc (SCAN dal 1073)
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- plazow.keep.pl
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Zwilża, pełniąc rolę smaru, wszystkie przesuwające się względem siebie powierzchnie wewnątrz ciała.Stanowi podłoże wszystkich procesów zachodzących w organizmie, takich jak trawienie, wydalanie, krążenie i wchłanianie.Woda również przenosi substancje odżywcze w ciele, rozcieńcza toksyny i wypłukuje zbędne produkty przemiany materii.Jest również niezbędna do regulowania ciepłoty ciała.Jeśli dziennie nie wypijemy dostatecznej ilości wody, będziemy odwodnieni.Odwodnienie powoduje: zmęczenie, bóle głowy w okolicy czołowej, choroby nerek, zaparcie, zapalenie stawów, choroby układu krążenia, przeziębienia.Pamiętaj, że woda wodzie nierówna.Wyeliminuj wodę wodociągową ze swojej diety, jeśli jest to możliwe.Chlor i fluor są truciznami.Wypijaj codziennie co najmniej 8 szklanek (o objętości ok.250 ml) dobrej, czystej wody.Zainstaluj w domu dobry filtr wodny lub używaj wody butelkowanej.Osobiście od dawna używam wody destylowanej.Woda destylowana jest zdrowsza, ma lepszy smak i nie wypłukuje pierwiastków z kości i narządów.4.REAKTYWNE SUBSTANCJE UTLENIAJąCE PRZYCZYNą CHORóBW rozdziale tym zostaną omówione choroby, których przyczyną jest działanie reaktywnych substancji utleniających.Znajdziesz tu nieco danych o każdej z tych chorób, ich związku z utlenianiem oraz o źródłach superantyoksydantów, które mogą im przeciwdziałać.RAKW Stanach Zjednoczonych każdego dnia w każdej minucie umiera jeden pacjent z powodu raka.Co najmniej 3-4 miliony Amerykanów choruje na raka i spośród nich prawdopodobnie co trzeci umrze.Chociaż istnieje wiele rodzajów raka, tym, co je wszystkie łączy, są wolne rodniki, które przyczyniają się w znacznym stopniu do powstania chorób nowotworowych.Bardzo ważny jest fakt, że antyok-sydanty są skuteczne zarówno w zapobieganiu, jak i leczeniu raka.Ogólnie dzieli się nowotwory złośliwe na cztery duże grupy:· Raki, które rozwijają się w obrębie skóry, błon śluzowych, gruczołów i narządów wewnętrznych.· Białaczki, które powstają w wyniku nowotworowego rozwoju tkanek wytwarzających elementy krwi.· Chłoniaki, atakujące układ limfatyczny, pokrewne białaczkom.· Mięsaki, które rozwijają się w tkance łącznej, mięśniach i kościach.Jednym z silniejszych bodźców, które skłoniły mnie do poszukiwania związków między zdrowiem a odżywianiem, były moje niepowodzenia w chirurgicznym leczeniu raka.Jako urolog często miałem pacjentów chorych na raka nerki, pęcherza i gruczołu krokowego.Chociaż byłem dobrze przygotowany do radykalnegochirurgicznego leczenia tych chorób, wkrótce odkryłem, że nie można wyleczyć raka nożem, podobnie jak już wcześniej inni lekarze odkryli, że nie można wyleczyć nożem gruźlicy.Przyczyna niepowodzenia tkwi w tym, że rak jest raczej chorobą uogólnioną, nie zaś schorzeniem, które zajmuje najpierw jeden narząd, a następnie przenosi się na inne.Choroba ta od początku jest uogólniona i tak powinna być traktowana.Dwadzieścia lat temu zetknąłem się z pacjentem chorującym na uogólnioną postać raka gruczołu krokowego, u którego uzyskałem poprawę, a następnie wyleczenie dzięki wspomaganiu diety uzupełniającymi dawkami różnych substancji odżywczych, co miało ogromny wpływ na moje podejście do medycyny i zmusiło mnie do zrewidowania poglądów na temat leczenia raka.Podstawą choroby nowotworowej jest nieprawidłowa czynność układu odpornościowego, z czym ściśle wiąże się zmniejszone działanie antyoksydacyjne.Badania naukowe wykazały, że poziom antyoksydantów u pacjentów z nowotworami złośliwymi jest drastycznie obniżony.Na przykład u chorych na raka gruczołu krokowego stwierdza się niski poziom likopenu - silnego antyoksydanta, który zapobiega powstaniu raka gruczołu krokowego.Podstawowe znaczenie w profilaktyce i leczeniu raka ma prawidłowa czynność wątroby.Wielu naukowców uważa, że prawie 90% wszystkich przypadków raka powstaje w wyniku działania czynników rakotwórczych obecnych w środowisku, takich jak substancje zawarte w dymie papierosowym, przetworzona żywność, zanieczyszczone woda i powietrze.W sytuacji nadmiernej ekspozycji na działanie tych kancero-genów niedobór substancji odżywczych koniecznych do usuwania ich z organizmu przez wątrobę i do prawidłowego działania układu odpornościowego prowadzi do wzrostu zagrożenia chorobą nowotworową.Po prostu ekspozycja na wysokie stężenie czynników rakotwórczych w połączeniu z nieprawidłową czynnością wątroby i znajdujących się w niej odtruwających enzymów zwiększa naszą podatność na raka.Dr Michael Murray w książce Encyclopedia ofNatural Medicine (Encyklopedia medycyny naturalnej) stwierdza: „Związku między skutecznością systemu odtruwającego w organizmie człowieka a podatnością na występujące w środowisku toksyny dowodzi badanie kliniczne przeprowadzone w grupie robotników fabryki chemicznej w Turynie we Włoszech, u których stwierdzono niezwykle wysoką zapadalność na raka pęcherza moczowego.Kiedy u wszystkich robotników przebadano system odtruwający wątroby, określając aktywność enzymów, stwierdzono, że robotnicy z najsłabiej działającym systemem odtruwającym to byli ci, u których rozwinął się rak pęcherza moczowego".Innymi słowy, wszyscy byli narażeni na ten sam poziom czynników rakotwórczych, ale rak rozwinął się u tych, u których czynność wątroby była upośledzona.Odtruwające funkcje wątroby są trojakiego rodzaju.Pierwsza to filtrowanie krwi w celu oddzielenia bakterii, endotoksyn i kompleksów antygen-przeciwciało powstających w przewodzie pokarmowym.„Prawidłowo funkcjonująca wątroba potrafi oczyścić krew z 99% bakterii i innych toksyn, zanim przedostaną się ponownie do krążenia ogólnego".Druga funkcja odtruwająca wątroby to wytwarzanie i wydzielanie żółci do przewodu pokarmowego, gdzie wiąże się ona z włóknami błonnika i ostatecznie ulega wydaleniu z organizmu.Oczywiście, jeśli w naszej diecie brakuje błonnika, toksyny zawarte w żółci pozostająw przewodzie pokarmowym i mogą być w nim wchłaniane ponownie, powodując dodatkowe zatrucie.Trzecia funkcja obejmuje skomplikowany proces enzymatyczny - neutralizowanie toksyn.Ten szczególny proces dotyczy neutralizacji skutków działania substancji chemicznych, hormonów i innych zbędnych związków.I znów zacytuję Michaela Murraya: „Istotnym efektem ubocznym całej tej działalności metabolicznej jest wytwarzanie wolnych rodników w miarę neutralizacji toksyn.Bez odpowiedniej obrony przed wolnymi rodnikami, za każdym razem, kiedy wątroba neutralizuje toksyny, podlega ona jednocześnie uszkodzeniu przez wyprodukowane wolne rodniki".Następnie Murray opisuje glutation (GSH) jako „najważniejszy antyoksydant, który neutralizuje wyprodukowane wolne rodniki".Glutation składa się z trzech aminokwasów: cysteiny, kwasu glutaminowego i glicyny.Ogromną rolę w procesie odtruwania, zachodzącym w wątrobie, odgrywają także pierwiastki cynk i miedź oraz magnez i ważny antyoksydant, jakim jest witamina C.UWAGAGlutation przyjmowany doustnie prawdopodobnie nie wpływa na zwiększenie jego poziomu w tkankach.Jednak witamina C pomaga organizmowi w wytwarzaniu własnego glutationu.Syntezę glutationu wspomagają inne związki, jak N-acetylocysteina (NAC), glicyna i metionina, za pomocą witaminy C
[ Pobierz całość w formacie PDF ]