Podstrony
- Strona startowa
- c5 9aw. Jan Od Krzy c5 bca Dzie c5 82a
- 0199291454.Oxford.University.Press.USA.Values.and.Virtues.Aristotelianism.in.Contemporary.Ethics.Jan.2007
- Jan Filip Vybrane kapitoly ke studiu ustavniho prava pdf
- Herrmann Hors Jan Pawel II zlapany za slowo
- Herrmann Horst Jan Pawel II zlapany za slowo
- Dlugosz Jan Roczniki VII VIII
- Addison Wesley Interconnections Bridges, Routers, Switches, and Internetworking Protocols (2nd Edition)
- 2271
- Eddings Dav
- Nik Pierumow Czarna w3ocznia
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- epicusfuror.xlx.pl
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Producenci aspartamu zarabiają dużo i niełatwo zrezygnują ze swoichzysków.Co ich obchodzi zdrowie ludzi? Polemizują z ustaleniaminauki i wygrywają.Obecnie nietrudno udowodnić wszystko, co jest korzystne dla producentów.Zagrożenie aspartamem dla osób stosujących żywienie optymalne jest niewielkie, bowiem naogół nie używają go, bo nie lubią rzeczy słodkich, a niewielką jego ilość łatwiej usuwają z organizmu,są bowiem bardziej odporni na wszelkie trucizny chemiczne niż ludzie stosujący inne modeleżywienia.Również produktów, do których aspartam jest używany, spożywają niewiele.Powinni sięjednak ich wystrzegać.Trzeba być zupełnie bez wyobrazni, żeby mniemać, że substancje chemiczne sztuczniewytworzone przez człowieka i dodawane w mniejszych lub większych ilościach do naturalnychproduktów żywnościowych, aby sztucznie zwiększyć ich trwałość, uatrakcyjnić smak, zapach, koloritp., nie szkodzą człowiekowi, mimo że zostały dopuszczone do użytku przez różne uczone"instytuty.Nawet witaminy wytworzone sztucznie lub wyekstrahowane z produktów naturalnych, jeśliprzyjmowane są w ilościach nie dostosowanych do rzeczywistych potrzeb organizmu, szkodzą.Naprzykład witamina C może szkodzić na wiele sposobów, w tym może przyspieszać postępymiażdżycy.A jakże często lekarze zapisują nam witaminy bez większego zastanowienia, przy każdymniemal zaziębieniu, osłabieniu czy złym samopoczuciu.I wtedy mogą one zrobić więcej złego niżdobrego.Przy żywieniu optymalnym nie spożywa się żadnych sztucznych dodatków i nie należy nawłasną rękę ich stosować.A więc na pytanie: czy słodzić napoje czy nie? odpowiadam: nie słodzić!! A zwłaszcza niesłodzić aspartamem ani żadnym innym sztucznym słodzikiem, w tym sacharyną.11.Zestawienie produktów pod kątem ich przydatności w diecie optymalnejPodsumowując informacje zawarte w tym rozdziale, spożywane produkty można z punktuwidzenia żywienia optymalnego podzielić na trzy grupy: zalecane, dopuszczone do spożycia w niezbytwielkich ilościach i w zasadzie niejadalne dla nas.Produkty zalecane to:1) tłuszcze zwierzęce smalec, słonina, boczek, sadło, szpik kostny, masło, smalec gęsi;2) jajka kurze;3) wszystkie rodzaje serów im tłustsze tym lepsze;4) śmietana im więcej zawiera tłuszczu tym lepsza;5) każde mięso, najlepiej wieprzowe, tłuste;6) podroby;7) galarety podrobowe i mięsne;8) tłuste wywary i rosoły;9) wszystkie wędliny, byle niezbyt chude, najlepiej podrobowe (salcesony, pasztetowe, pasztety,kaszanka);10) drób, najlepiej tłusty, tuczone gęsi i kurczaki;11)ryby tłuste smażone na smalcu i konserwy rybne w oleju.Produkty dopuszczone do spożycia, jednak w niewielkich ilociach, gdyż są mniej wartościowe niżwymienione wyżej, to:1) tłuszcze roślinne margaryna, oliwa, olej słonecznikowy;2) mleko jak najtłustsze lub wymieszane pół na pół z 30procentową słodką śmietanką;3) warzywa o możliwie małej zawartości węglowodanów przyrządzane z dodatkiem tłuszczu(fasolka szparagowa polana masłem, pieczarki duszone w maśle);4) ziemniaki (1 ziemniak średniej wielkości na osobę dziennie z tłuszczem lub w postaci frytek);5) owoce jagodowe mało słodkie (porzeczki, maliny, jeżyny, agrest, poziomki, truskawki) najlepiejspożywane z bitą śmietanką lub jako składnik tłustych deserów;6) orzechy, migdały, wiórki kokosowe, ziarno słonecznika;7) kawa, herbata, majonez, wszelkie przyprawy i dodatki smakowe, byle niesłodkie i nie zawierającew swoim składzie mąki zbożowej i ziemniaczanej
[ Pobierz całość w formacie PDF ]