Podstrony
- Strona startowa
- Michał Huzarski Taktyka ogólna wojsk lšdowych
- Migar Michał Erotyczny pamietnik masażysty
- Michał Bałudzki Dom otwarty
- Michal Psellos Kronika
- Psellos Michal Kronika
- Stefan Zweig Magellan
- Fides et Ratio
- Michael Barrier Animated Man. A Life of Walt Disney (2007)
- Porożyńska Iwona MiłoÂść kocha czary
- Brown Dan Cyfrowa Twierdza (2)
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- orla.opx.pl
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Lekarstwo należy pić jak herbatę lub inny napój.IV.Bóle w stawach, kościach, mięśniachڤ Przepis (przy leczeniu ciężkich bólów, zapaleniu korzonków): do chorych miejsc przyczepić liście chrzanu na kilka dni (aż do całkowitego wyleczenia), liście można codziennie zmieniać.ڤ Przepis (przy leczeniu zapalenia korzonków): zaparzać gałązki świerku (tzw.„łapki") w słonej wodzie, robić gorące kąpiele.ڤ Przepis (służy usunięciu bólów przy odkładaniu się soli): żytnią mąkę sparzyć wrzątkiem i zmieszać z gotowanymi ziemniakami w proporcji l : l (zrobić jednolitą masę).Stosowanie: chore miejsce smarować olejem roślinnym i dobrze masować.Z przygotowanej masy zrobić cienki „placek" wielkości chorego miejsca, by całkowicie je zakryć.Skórę posmarować terpentyną i „placek" położyć na chore miejsce.Należy ciepło się przykryć i trzymać „placek" najdłużej jak tylko można.Kurację najlepiej robić na noc.ڤ Przepis (w przypadku odkładania się soli): 3 cytryny ze skórką i 150 g obranego czosnku przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa, zalać na dobę 0,5 l zimnej przegotowanej wody, przecedzić, odcisnąć masę, przelać do naczynia szklanego ze szczelnym zamknięciem.Stosowanie: pić codziennie rano przed śniadaniem po 50 g.ڤ Przepis (przy leczeniu stawów).Składniki:sok rzodkwi - 2 szklankimiód - l szklankawódka 40% - 1/2 szklankisól kuchenna - l łyżeczka od herbatyWszystko dobrze rozmieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.Stosowanie: otrzymaną masę wcierać w chore miejsca.ڤ Przepis (przy leczeniu zapalenia korzonków): suszone owoce kasztanowca zetrzeć na proszek (zmielić w młynku do kawy lub ugnieść w moździerzu).Stosowanie: na cienką kromkę ciemnego (razowego) chleba nasypać warstwę proszku i przykładać na chore miejsce.ڤ Przepis (przy leczeniu ostróg): kurze jajo, 25 g esencji octowej i 25 g terpentyny dobrze zmieszać i odstawić na 10 dni w zamkniętym szklanym naczyniu do odstania, od czasu do czasu zamieszać.Stosowanie: chore miejsce smarować mieszanką kilka razy dziennie.ڤ Przepis (przy leczeniu reumatyzmu): do litrowego słoika wsypać drobno pokrojone kawałki koszyczka słonecznika, tam też wsypać 50 g wiórków mydła toaletowego, wlać 500 ml wódki 40%, dobrze rozmieszać, szczelnie zamknąć i odstawić na 8 - 9 dni na światło słoneczne do odstania.Następnie otworzyć, dobrze rozmieszać, przecedzić, odcisnąć masę, przelać do szklanego naczynia ze szczelną przykrywką.Stosowanie: nacierać chore miejsca.ڤ Przepis (przy leczeniu obrzęków stawów kolanowych, stłuczeń, wrzodów, świerzbu, egzemy): ocet rozcieńczyć gotowaną wodą w proporcji 1:1.Stosowanie: robić kompresy i okłady na chore miejsca.ڤ Przepis (przy leczeniu reumatyzmu, podagry, bólów w stawach, chorób wskutek przeziębienia): przygotować (wycisnąć 50 g soku z rzodkwi.Stosowanie: wcierać sok z rzodkwi w chore miejsca.ڤ Przepis (przy leczeniu podagry, ostróg na nogach, halluksów): zebrać świeże poziomki, wycisnąć z nich sok i tym sokiem nacierać chore miejsca.ڤ Przepis (przy leczeniu halluksów): zmieszać jodynę z amoniakiem w proporcji l : 1.Stosowanie: mieszankę nanosić na halluksy cienką warstwą wieczorem przez dwa tygodnie, następnie należy zrobić dwutygodniową przerwę i znów ponowić kurację, smarować aż do całkowitego zniknięcia.Domowe nalewki przy bólach mięśni i stawówڤ Przepis: 1,5 szklanki soku z rzepy, 1 szkl.miodu, 150 ml wódki, 1 stołowa łyżka soli.Wszystko razem dobrze wymieszać.Stosowanie: używać po l łyżce stołowej przed snem (przechowywać w lodówce).ڤ Przepis: Wieczorem korzeń i natkę pietruszki zmielić w maszynce do mielenia, żeby otrzymać l szklankę.Następnie włożyć do garnka i zalać 2 szkl.wrzątku, nakryć ręcznikiem.Rano wywar przecedzić i do tego wcisnąć sok z jednej, średniej cytryny.Stosowanie: pić po 1/3 szkl.dwa razy w dzień, po jedzeniu.Pić przez 2 dni, 3 dni - przerwa do momentu zniknięcia bólu.ڤ Przepis: 0,5 l spirytusu, 5 strączków papryki (dł 6 - 8 cm)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]