Podstrony
- Strona startowa
- Brzezinska Anna, Winiewski Grzegorz Wielka Wojna 01 Za króla, Ojczyznę i garć złota
- Brzezińska Anna Wykłady z psychologii rozwoju człowieka w pełnym cyklu życia
- Lew Tolstoj Anna Karenina
- Tołstoj Lew Anna Karenina
- Shobin Dav
- Brooke Lauren Heartland 05 Co ma byćÂ, to bćÂdzie
- Mochnacki M. Powstanie Narodu Polskiego (ksiega I) (2)
- Morressy John Kedrigern i wilkolaki
- Łysiak Waldemar Najgorszy
- Farrel Joseph P. Wojna nuklearna sprzed 5 tysicy lat
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- szkodnikowo.htw.pl
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Wiadomo, e d"ugowieczno w duej mierze zaleyod nas samych, od naszego trybu ycia i odpowiedniej die-ty, przedstawimy zatem kilku sprzymierzeców zdrowia.Jarzynowy bukietWarzywa to najpe"niejsze magazyny witaminowych wy-miataczy wolnych rodników i fitozwizków, czyli rolin-nych zwizków organicznych niezwykle wanych w utrzy-maniu zdrowia i dobrej kondycji.Najwartociowsze s wa-rzywa surowe lub krótko gotowane.Naukowcy twierdz,e pi porcji dziennie warzyw lub owoców moe o jedntrzeci obniy ryzyko niedokrwiennego udaru mózgu.- 109 -Oto kilka takich warzywnych sprzymierzeców m"odocii dobrego samopoczucia:Marchew.W jej korzeniu kryj si due pok"adysubstancji leczniczych, które oczyszczaj i odkwa-szaj organizm, a zawarty w niej b"onnik pomagausun z organizmu cholesterol.Sok z marchwizalecany jest m.in.przy stwardnieniu ttnic i cho-robie wiecowej.Kapusta.Jest tak bardzo popularna, eczsto goci na naszych sto"ach.Szkodatylko, e okraszajc j t"uszczem i le przy-rzdzajc, niszczymy sporo jej znakomitychw"aciwoci.Zawiera m.in.witamin A po-prawiajc wzrok, C hamujc zmianysklerotyczne, B1, B2 i B6 stosowane przy zaburzeniachsystemu nerwowego, H wzmacniajc nerwy, poma-gajc przy trawieniu t"uszczów i wglowodanów, K re-gulujc krzepliwo krwi, PP stosowan przy koniecz-noci wzmocnienia i drenowania naczy w"osowatychkrwi, E powszechnie uznawan za witamin m"odoci.Czerwony burak.Jego sok zmieszany pó"na pó" z miodem medycyna ludowa polecaprzy chorobie nadcinieniowej.W burakujest duo substancji alkalicznych, m.in.sód, potas, magnez i wap.Wród wielu w"aciwoci bura-ka podkrelamy jego dzia"ania krwiotwórcze i oczyszczaj-ce krew, a take wytrcajce z organizmu kwas moczowy.Pietruszka.To ród"o witaminy C (zw"aszczanatka), A i elaza.Zarówno jej korzenie, jak inasiona pobudzaj drogi moczowe, poprawia-j czynnoci skóry i uk"adu pokarmowego,- 110 -uszczelniaj naczynia krwionone i obniaj napicia mi-ni o"dka i jelit.Zalecana jest przy niedomaganiach ser-ca i nieprawid"owej przemianie materii.Broku"y.W stwierdzeniu, e s pe"ne cudow-nych w"aciwoci, nie ma przesady.Pomagajw leczeniu wielu gronych chorób, gdy za-wieraj przeciwutleniacze, m.in.beta-karoten,indolin, witamin C, a take do duo chro-mu, dlatego warzywo to zaleca si specjalniecukrzykom i nadcinieniowcom.Cykoria.Zawiera duo b"onnika, wielezwizków mineralnych, elaza, wapnia,magnezu i fosforu.Wp"ywa korzystnie naca"y organizm, aktywizuje zw"aszczadzia"anie wtroby.Sa"ata.Oczyszcza organizm, pobudza gru-czo"y trawienne do aktywniejszego dzia"a-nia, ma w"aciwoci mineralizujce, obniapoziom cukru we krwi, poprawia prac w-troby, korzystnie wp"ywa na krenie krwi.W wieych, zielonych liciach wystpuje karoten, któryjest prowitamin A.Witamina A jest rozpuszczalna wt"uszczach, wic najkorzystniej jest do sa"aty dodawa tro-ch oliwy.Czosnek.Jest bogaty w witaminy z grupy B w tym witamin PP C i A oraz allicyndzia"ajc bakteriobójczo i odkaajco, nisz-czc bakterie i grzyby.Naukowcy z Narodo-wego Instytutu Raka w USA umiecili czo-snek na pierwszym miejscu na licie sk"adni-ków spoywczych przeciwdzia"ajcych nowotworom.Po-- 111 -nadto dowiedli, e czosnek wp"ywa dodatnio na prac mó-zgu i serca, oczyszcza organizm z toksyn i dziki temuwzmacnia go.OwoceOwoców, podobnie jak warzyw, nie da si zastpi innymiartyku"ami ywnociowymi.S cennym ród"em przeciwu-tleniaczy, takich jak bioflawonoidy i witamina C (bardzowana zw"aszcza dla palaczy).wiee owoce pokrywaj wduym stopniu dzienne zapotrzebowanie organizmu nawitamin C, której najbogatszymi magazynami s owocecytrusowe.Poniewa owoce zawieraj b"onnik (rozpusz-czalny, obniajcy cinienie krwi, i nierozpuszczalny bar-dzo istotny dla prawid"owego trawienia), wane, aby zna-laz"y si w codziennym poywieniu wszystkich, którzywiadomie chc wp"ywa na jako i d"ugo swojego ycia.Z bogatej listy owocowych poprawiaczy zdrowia wybra-limy kilka, które w znaczcy sposób wp"ywaj na zatrzy-manie m"odoci:Jab"ko.Zjadanie 2 3 jab"ek dziennie obnia po-ziom cholesterolu i ttnicze cinienie krwi.Dzi-ki pektynom chroni nasz uk"ad trawienny.Jab"-ka reguluj poziom flory bakteryjnej i neutralizu-j szkodliwe dzia"anie toksyn
[ Pobierz całość w formacie PDF ]