Podstrony
- Strona startowa
- Górniak Alicja Trylogia Krew Życia 01 Pierwsze szeœć kropli
- Brzezińska Anna Wykłady z psychologii rozwoju człowieka w pełnym cyklu życia
- Arct Bohdan Cena Zycia (SCAN dal 752)
- Grzesiuk Stanislaw Na marginesie zycia (SCAN dal 1
- Czechow Antoni Drobiazgi zycia
- Arct Bohdan Cena Zycia (2)
- Grzesiuk Stanislaw Na marginesie zycia (3)
- Arct Bohdan Cena zycia (3)
- Grzesiuk Stanislaw Na marginesie zycia (2)
- Henryk Sienkiewicz Potop tom 3
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- wblaskucienia.xlx.pl
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Pacjent skarżył się na ciągłe dzwonienie w uszach, co mogło wpływać na słyszenierozmówcy.Miał środek zmiękczający wodę, który mógł dostarczać dzienną dozę alu-minium do mózgu.W domu zawsze były psy.To cud, że jego stan nie był o wiele gorszy.Oddalanie starościDRozdział ten jest dedykowany Jimmiemu, Nazy, Michele, Susanne,Marlenie i wszystkim, którzy codziennie opiekowali się Mary Austin(odeszła w wieku 97 lat).To prawda, że kiedyś musimy umrzeć.Dlaczego jednak ma to nastąpić przed osią-gnięciem górnej granicy długości życia? Jeśli wielu ludzi może dożyć 100 lat, może-my uznać ten wiek za górną granicę.Niektórzy naukowcy uważają, że naprawdęmoże ona sięgać 140 lat i wszyscy żyjemy krócej niż powinniśmy! To skrócenie jestwynikiem awarii pewnych narządów.Inne organy są uzależnione od uszkodzonegonarządu i zaczynają również zawodzić.Kiedy uszkodzeniu ulega mózg, efektemjest zgon, czasem w ciągu kilku minut.Gdybyśmy wiedzieli, który organ się psuje, moglibyśmy go wspomóc i zapobieczałamaniu całego ustroju.Czasami można łatwo zauważyć, że któryś organ przesta-je funkcjonować prawidłowo.Nie potrafimy jednak ocenić, czy jest to początek po-ważnych problemów.Na przykład, przed zgonem może wystąpić utrata apetytu.Je-szcze wcześniej mogło nastąpić złamanie kości biodrowej.Przed złamaniem, z ko-lei, mogło dojść do zawrotów głowy, przed nimi problemów z ciśnieniem, a wcześniejepizodu z grypą lub zabiegu dentystycznego.Czasem wiemy, co zaczęło ten ciągwypadków, najczęściej jednak jesteśmy tego nieświadomi.Od czegoś trzeba jednakzacząć, więc zacznijmy od zgadywania. % % DietaWiele starszych osób stosuje niewłaściwą dietę.Jej zmiana może wiele zdziałać,zwykłe odstawienie kawy, produktów bezkofeinowych, mrożonej herbaty oraz napo-jów gazowanych i przestawienie się na receptury opisane w tej książce, możeumoż-''wić odstawienie niektórych lekarstw.Na zachętę dobre są gorąca woda i gotowane mleko - wyborne z bitą śmietaną,roiodem i cynamonem.To utrzyma ich z dala od rozpuszczalników, kwasu szcza-wiowego i kofeiny.232 KURACJA %7łYCIA METOD DR CLARKStarość wcale nie jest okresem, kiedy Już się nie potrzebuje mleka".Właśnie wte-dy wzrasta utrata wapnia.Mleko zawiera organiczną formę wapnia związaną z kwa-sem mlekowym i ma tłuszcz wzmagający jego wchłanianie.Z tego powodu nie po-winno się pić mleka odtłuszczonego (nie mniej niż 2% tłuszczu).Tłuszcz jest niezbęd-ny do poprawy wchłaniania wapnia.W podeszłym wieku nie jest bezpieczne nadmierne zażywanie wapnia w tablet-kach, które dostają się do jelit, zaburzając ich funkcje i poziom kwasowości.%7łołą-dek nie ma kwasów potrzebnych do ich rozpuszczenia.W przypadku wapnia w ta-bletkach należy cały czas kontrolować dawki, co nie jest konieczne w przypadku wap-nia w naturalnej postaci, jako że większość starszych ludzi nie będzie w stanie wypićwięcej niż-szklankę mleka (250 mg wapnia) naraz.Nie lekceważmy jednak osób, które twierdzą, że mleko wywołuje u nich gazylub inne dolegliwości.W pierwszym stadium trawienia musi ono zostać ścięte" przezsok żołądkowy.Jeśli soku jest za mało, mleko przechodzi do jelit niestrawione, po-wodując problemy.Podawanie gorącego mleka ułatwia rozpoczęcie trawienia w żołądku.Serwowanena gorąco z cynamonem spełnia dwa zadania: wzmaga wydzielanie kwasu oraz in-suliny (cynamon).Podawane z miodem zawiera dodatkowe wartości odżywcze.Posi-łek powinien zawsze zawierać też coś kwaśnego do ścięcia mleka.Składnik nie musibyć dodawany do samego mleka.Do niektórych potraw można dodawać sok cytrynowy i ocet.Najpewniejszym spo-sobem jest rozpuszczenie 1 łyżki stołowej w szklance wody razem z łyżeczką mio-du.Daje to wodzie słodko-kwaśny posmak, poprawiając jej walory smakowe.Zwie-ży sok z cytryny lub ocet i łatwy w użyciu dozownik z miodem powinny się zawszeznajdować na stole.Sproszkowana witamina C (1/4 łyżeczki) jest innym przydat-nym kwasem w przypadku, kiedy dwa pierwsze nie wystarczą.Zwyczaj dodawania cytryny i miodu może zapewnić starszym osobom lata zdro-wia.Dodatkowy kwas spożywany przy obiedzie i kolacji (rano, przy śniadaniu, żo-łądek sam dostarcza odpowiednią ilość kwasu) poprawia ogólne trawienie i pomagarozpuścić wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan i inne minerały zawarte w pożywie-niu, czyniąc je łatwiej przyswajalnymi.Używanie octu i miodu w wodzie do picia zaproponował w latach 60.słynny dr Jar-vis w swojej książce Folk Medicine [Medycyna ludowa].Zalecał jabłkowy ocet win-ny ze względu na zawartość potasu.Wtedy ocet robiono z dobrych jabłek.Obecniewszystkie zwykłe odmiany octu są skażone pleśniami.Patulin, toksyna pochodzącaze spleśniałych jabłek, została dokładnie zbadana >przez naukowców
[ Pobierz całość w formacie PDF ]